Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Dirk Bracke

een vlieg op de muur (1012)

Dirk Bracke

Alle vrienden rond het Braziliaanse jongetje Washington (10) vallen weg (vermoord of in de prostitutie) en uiteindelijk wordt Washington zelf ook vermoord, door de politie: als een vlieg op een muur. Toch is er nog een lichtpuntje, de actualiteit van het probleem heeft ervoor gezorgd dat hulpverleningsorganisaties zich steeds meer bezighouden met dit probleem (verwijzing achterin het boek, evenals uitleg in de vorm van noten). Rijkdom en armoede bestaan naast elkaar in Brazilie. Kinderen zijn aan de alcohol en snuiven lijm, ze worden door de politie afgeranseld, verkracht en vermoord, verjaagd door de winkeliers en door iedereen veracht. De zwerfkinderen hebben een hard leven, maar blijven in hun gedrag kinderen. Een groot probleem, op indringende wijze verteld, zonder opsmuk. Een boek dat zich leent voor bespreking. Boeiende omslagtekening. Vanaf ca. 13 jaar

6.00 €

stille lippen (225)

Dirk Bracke

Kan je als slechthorende gaan dansen in een discotheek? Elien heeft er geen flauw idee van. Wie weet hoort ze de muziek niet voldoende of zal ze naast het ritme dansen... Maar de angst om uit de toon te vallen is kleiner dan haar wil om uit te breken. Elien ergert zich steeds meer aan het overbeschermende gedrag van haar ouders. En in het veilige maar voor haar saaie milieu van de dovenclub voelt ze zich onrustig. Moet ook zij niet proberen zelfstandig te worden? Net als de anderen, de horenden? Uiteindelijk krijgt ze van haar ouders de toestemming om naar de Moonstruck, een disco in de buurt, te gaan. Ze leert er Manu kennen.Telefoneren, de straat oversteken...: de meest evidente dingen stellen Elien soms voor onoverkomelijke problemen. Telkens weer merkt ze dat haar handicap haar dreigt te vervreemden van haar leeftijdgenoten en hun bezigheden. In STILLE LIPPEN loodst Bracke jongeren vanaf veertien binnen in haar stille wereld.

4.00 €

sweet sixteen (304)

Dirk Bracke

De 16-jarige Siska krijgt een nieuwe leraar, Jonas. Ze vindt hem aantrekkelijk en wordt gevraagd als babysit voor zijn zoontje. Jonas voelt zich seksueel tot Siska aangetrokken, want zijn vrouw wil niet genoeg vrijen. Jonas en Siska maken een afspraakje. Ze vrijen heftig en nieuwe afspraakjes volgen. Siska gelooft dat Jonas verliefd op haar is door zijn lieve en attente aandacht. Toch kan het niet goed blijven gaan en dreigt hun relatie uit te komen. Het verhaal ontwikkelt zich razendsnel. Dat kan omdat de verhaalpersonen irreëel, dom en naďef zijn. De vrijscčnes laten niets aan de verbeelding over. Als Siska wordt bedreigd, krijgt het verhaal wat afwisseling en spanning, hoewel de lezer kan voorspellen wie de dader is. Het verhaal lijkt (te) snel geschreven door de auteurs en is ongeloofwaardig; de verhaalpersonen gaan niet leven. Mede door Van Campenhouts achtergrond is de schoolsituatie wel herkenbaar beschreven. Toch zullen jonge meiden het een mooi boek vinden en sympathie voor Siska krijgen, waarbij het de vraag is of dit terecht is. Verzorgd uitgegeven. Vanaf ca. 15 jaar.

12.00 €

vuurmeisje (721)

Dirk Bracke

In deze historische tienerroman wordt het gewone, dagelijkse leven van de eerste oermensen in het stenen tijdperk beschreven. De Neanderthalers leven in niet al te grote groepen, wonen in holen en grotten en trekken naar een nieuw jachtgebied als de buit op raakt. Er heersen strenge groepsnormen, zo wordt de leider b.v. nooit tegengesproken en is het recht van de sterkste bepalend voor het overleven. De tijden zijn bar: koude, een gevaarlijke aanval, honger of uitputting liggen constant op de loer. De jachtmethoden met stokken, stenen en vuistbijlen zijn primitief en wreed, maar het verschalken van een prooi is de enige kans om te overleven. De jachttaferelen worden spannend en realistisch beschreven. Er ontstaat een liefde tussen de jager Steen en zijn vriendin Vuurmeisje. Maar we zijn ook getuige van een machtsstrijd in de groep, waarna een nieuwe leider opstaat met meer oog voor de kwaliteiten van zijn groep en meer mogelijkheid tot inspraak (enigszins anachronistisch). Een avontuurlijk en levensecht geschreven verhaal, dat naast spanning ook informatie biedt over het leven in het stenen stijdperk. Vanaf ca. 13 jaar. Bewerkte uitgave van 'Steen'*.

8.00 €
Paginas: | 1 |