Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Francesca Simon

de grote luizenplaag (319)

Francesca Simon

Vier verhaaltjes over stoute Hendrik, die handig van zijn luizen weet af te komen maar daardoor een luizenplaag op school veroorzaakt. Hij denkt met een slim plan geld te verdienen, maar Margriet Mopperpot is slimmer. Verder haalt hij kattenkwaad uit tijdens een schoolreisje en laat hij de boel in het honderd lopen als mama's nieuwe baas komt eten. De humor is plat, soms voorspelbaar en te veel van het goede. Dat komt o.a. tot uiting in namen als Harry Huilebalk en Perfecte Peter. Redelijk taalgebruik met enkele moeilijke of lange woorden (ultramegasuperluizenshampoo). De in grootte varierende zwartwitillustraties passen prima bij de verhaalsfeer. Prettig leesbare lay-out; duidelijk lettertype; harde aantrekkelijk gekleurde kaft. Ca. 7-jarigen, die zelf ook wel van een geintje houden, zullen deze overdreven en dik aangezette komische setting wel weten te waarderen. Er zijn al meer boeken over stoute Hendrik verschenen. Tegelijkertijd verscheen 'Het spookt in huis en andere leuke verhalen'*.

6.00 

het spaghettigevecht (1006)

Francesca Simon

In vier korte verhalen leren we Hendrik kennen: een jongetje van ongeveer acht jaar dat zijn ouders, zijn broertje en zijn omgeving de hele tijd wanhopig maakt. Want Hendrik gedraagt zich zoals men hem nou juist niet graag ziet. Niemand krijgt vat op hem. Hendrik gaat zijn eigen gang en draait alles in de soep, zelfs wanneer hij zich voorneemt zo braaf te zijn als zijn broertje Peter, zijn tegenpool met de bijnaam Perfecte Peter. Doet Hendrik eens normaal, dan wekt hij argwaan en krijgt hij de vraag voorgeschoteld wat er met hem aan de hand is. De verhalen worden verteld in begrijpelijke woorden en zinnen. Gemoraliseer ontbreekt, de lezer denkt er het zijne maar van. De fraaie omslag nodigt uit tot gebruik. De lay-out van de tekst is prettig, waardoor goed lezende, jonge kinderen ook zelf het boek ter hand kunnen nemen. Heel grappig zijn de vele zwart-witte illustraties, eenvoudige tekeningen met grote zeggingskracht. Zeer bruikbaar ook als voorleesboek, zowel thuis als in de middenbouw van de basisschool. Er zijn nog twee bundels over Stoute Hendrik verschenen: "De gemene valstrik" en "Stoute Hendrik verkoopt zijn broertje"*.

6.00 

het spookt in huis (989)

Francesca Simon

Boek met verhalen over de guitenstreken van Stoute Hendrik. Dit keer centreren de vier levensechte avonturen zich rond het gevecht tussen de broers Stoute Hendrik en Perfecte Peter om 's ochtends vroeg in de zwarte, gemakkelijke stoel televisie te mogen kijken; de spokerijen tijdens de logeerpartij van Hendrik bij zijn etterballerige neefje; de plek van de verborgen schat tijdens de jaarlijkse schoolkermis en een live optreden van beide broers in de televisieprogramma's De grote vieze walgshow en Goede Manieren met Maggie. De verhalen zijn vlot en onderhoudend geschreven, zijn in mooi Nederlands vertaald, bezitten telkens een verrassend plot en kennen alle een originele afloop. Er wordt veel eigentijdse dialoog gebruikt en de guitenstreken zijn, hoewel ze van alle kinderen van de hele wereld zijn, nergens melig. De vrolijke zwartwitillustraties zijn klein en talrijk. Gedrukt in een grote letter en goedkoop maar stevig vormgegeven. Om voor te lezen vanaf ca. 6 jaar; om zelf te lezen geschikt voor kinderen vanaf 7 a 8 jaar. Er zijn al meer boeken over stoute Hendrik verschenen. Tegelijkertijd verscheen 'De grote luizenplaag en andere leuke verhalen'*.

4.00 

het vreselijke dictee (927)

Francesca Simon

Dit boekje met vier op zichzelf staande verhalen is een van de vele deeltjes in de serie over Stoute Hendrik. Deze jongen van ca. 9 jaar weet op gewiekste wijze menige situatie naar zijn hand te zetten. In het titelverhaal lukt het Hendrik d.m.v. spieken een foutloos dictee te maken, zodat hij snoep krijgt van de juf. In de andere verhalen zet hij zijn broertje onder druk om zijn zin te krijgen. De Amerikaanse schrijfster creeerde met opzet deze hoofdpersoon; een kind dat buiten alle pedagogische regels om opereert en toch zegeviert. Natuurlijk krijgt Hendrik wel straf maar het deert hem niet. De personages zijn stereotiep wat al aangegeven wordt door hun namen: stoute Hendrik, perfecte Peter, luie Lies, etc. De illustraties, die met inkt getekend zijn, benadrukken het karikaturale aspect van de verhalen, en ondersteunen de tekst op humoristische wijze. Het woordgebruik is hier en daar wat moeilijk voor de ondergrens van 7 jaar die op de omslag staat aangegeven. Een boek voor de lol, zonder opvoedkundige pretenties.

6.00 
Paginas: | 1 |