Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Marc de bel

de babyboom van de reuzendwergen (1082)

Marc de bel

Marc de Bel (1954) gaf twintig jaar les in het vierde leerjaar. In 1986 debuteerde hij met 'Het ei van oom Trotter', een verhaal dat in de klas nooit uitverteld geraakte. Sindsien is hij fulltime auteur en verschenen er al meer dan 150 titels van zijn hand. Hij valt geregeld in de prijzen bij de Kinder- & Jeugdjury, ontving al De Kleine Cervantes voor 'Ule' en meerdere van zijn boeken werden met de Inclusieve Griffel beloond.Foto Yves Schepers Op bol.com vind je alle boeken van Marc de Bel, waaronder het nieuwste boek van Marc de Bel.

8.00 

de grote gemene dealer (923)

Marc de bel

Op de elfde verjaardag van Miete begint een nieuw spannend avontuur van de Peppelclub. Om te zorgen dat ook vriend Broes plezier kan hebben in plaats van vakantiewerk te doen, gaan Miete en haar vrienden allerlei klusjes doen. Het geldprobleem lijkt opgelost als zij een tas met veel geld vinden, maar dan raken zij verzeild in een strijd met de drugsbende van wie het geld is. Naast de avonturen spelen ook nog de romantische gevoelens van Miete en Senne een rol. Derde boek uit de Peppelserie*. Het taalgebruik is beeldend en van deze tijd. Technisch en inhoudelijk goed en zelfstandig leesbaar voor kinderen vanaf groep 6 (ca. 10 jaar). Met in grijstinten uitgevoerde tekeningen en een kleurrijk omslag met Miete en haar drie vrienden. Een prettig lezend, spannend verhaal: spanning en romantische gevoelens wisselen elkaar af.

7.00 

de kracht van ajajatsoe (1186)

Marc de bel

Dit boek speelt tegen de voor een jeugdboek ongewone achtergrond van Irian Jaya. Het is een dik, lekker in de hand liggend boek met een spannende kaft en vormt het vervolg op 'Het ei van Oom Trotter', een boek dat voorafgaand per se gelezen moet worden, anders zal men grote delen moeilijk kunnen begrijpen. Vanuit een vakantiekolonie, waar hij getreiterd wordt, gaat Alexander (A'JaJatsoe in Papoeataal) samen met zijn oom naar Irian Jaya waar ze avonturen beleven met diverse papoeastammen, sprekende krokodillen en ongure huurlingen die het tropisch bos kappen t.b.v. olieboringen. De auteur verbleef zelf negen maanden op het eiland en illustreerde het boek met enkele, op cartoons lijkende, zwart-wit tekeningen. Het is een onoverzichtelijk verhaal geworden met vreemde metaforen en tot vervelens toe herhaalde scheldwoorden in hoofdstukken van 1 2 pagina's soms, in een plaatselijk rommelige lay-out. Sprekende krokodillen en talloze andere onwaarschijnlijkheden contrasteren sterk met de soms plat-realistische sfeer van enkele passages. Vanaf ca. 11 jaar. Enigszins herziene druk.

6.00 

de tovertatoe van de kaka-ketoe (1083)

Marc de bel

De vader van Tomas is op reis; hij mist de verhaaltjes die papa hem iedere avond vertelt. Omdat zijn moeder zwanger is en weinig tijd voor hem heeft, speelt hij iedere avond in de garage met zijn zelfgemaakte boot, de Abazaba. Hij is dan kapitein Cacao. In dit deel van de serie 'De fantastische avonturen van kapitein Cacao' beleeft Tomas zijn fantasie-avonturen op het eiland van de Gele Drommels. Hij ontdekt dat de Magische Kei zijn kracht kwijt is. De steen wordt naar de wijze Kaka-ketoe gebracht die de kei weer oplaadt door deze op zijn buik-tatoeage te leggen. Het korte verhaal wordt ondersteund door bijna surrealistische prenten die (meestal bladvullend) verschillende technieken combineren. De tekst is gedrukt op witte gedeeltes en varieert in grootte, hetgeen soms storend werkt en het geheel een rommelig aanzien geeft. Bedoeld voor kinderen met een levendige fantasie die de allesbehalve gewone namen moeten kunnen uitspreken. Vanaf ca. 8 jaar. Mede naar gegevens van

8.00 

halfbakken hendrik (1138)

Marc de bel

Troet (een koe) vertelt een verhaal over de boerderij van biologische boer Tonus. Tonus verdient te weinig geld en moet misschien de boerderij verkopen aan bio-industrieboer Mutz. Troet helpt ook stier Hendrik die graag wil vliegen. Kunnen ze Tonus helpen? Het spannende en grappige verhaal bevat veel Vlaamse woorden zoals: amai, petanque en welgekomen. Ook worden er verbasterde spreekwoorden gebruikt.: op de poot helpen, dat geef ik je op een blaadje. Dit en het gebruik van veel moeilijke woorden (meesmuilen, jolijt, kriepen) bemoeilijkt het lezen. Het verhaal is in vlotte stijl geschreven en bevat veel dialogen. De vele goed uitgewerkte personages hebben herkenbare namen: Donkie de ezel, Bokke de geit, dhr. Poenders en mevr. Cluys. Het boek bevat een aantal karikaturale gedetailleerde, vaak paginagrote illustraties. Sommige daarvan zijn in kleur. Derde, zelfstandig te lezen, boek uit de Troet-reeks*. De auteur is een bekende Vlaamse jeugdboekenschrijver. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

7.00 

het dagboek van zwarte piet (989)

Marc de bel

Tussen 24 november en 6 december beschrijft zwarte Piet, teneinde 'een heleboel kinderen uit hun twijfels te halen weer te laten geloven' of 'zoals Frederik van Eeden het ooit heeft gezegd: 'voor wie het geldt, zal het weten. Voor wie twijfelt geldt het niet'', zijn wederwaardigheden in warenhuizen, bij huisbezoeken en in een kindertehuis, alwaar hij door een jeugdleider met een pistool wordt bedreigd! Dit dagboek is van een treurigmakende melige ongein, gesausd met wat sex, geweld en ook nog wat anti-apartheid. Daarbij is het slecht geschreven, moeizaam te lezen en beroerd gestructureerd. Mocht het schrijvers bedoeling zijn geweest een Sinterklaas-persiflage te produceren, dan is deze opzet, vanwege bovengenoemde bezwaren en het volstrekt ontbreken van enige humor, volkomen mislukt. Vanaf ca. 9 jaar. Deze druk is voorzien van nieuwe cartoonachtige zwart-wittekening; eveneens nieuwe omslagillustratie in kleu

7.00 

het ei van oom trotter (1185)

Marc de bel

Het ei van oom Trotter is een krokodillenei. Als het uitkomt betekent dat het begin van vriendschap en avonturen met de krokodillenbaby en het begin van een gelukkiger leven voor Alexander. Als je gepest wordt op school, slechts negatieve aandacht van je ouders krijgt en ook je liefste opa is overleden, ben je als 9-jarige eenzaam en ongelukkig. Fantasie en realiteit lopen door elkaar. Realiteit is het leven van Alexander; de oplossing voor zijn problemen is puur fantasie: een sprekende krokodil. Alexander is het enige karakter dat de lezer goed leert kennen. Sommige situaties (b.v. het slaan met latjes op school) zijn niet meer van deze tijd. Enkele spitsvondigheden omtrent de krokodil doen sterk denken aan het prentenboek 'Krokodil, krokodil' van P. Nickl. Een verhaal met vaart dat boeit en makkelijk te lezen is. Deze druk bevat nieuwe zwartwitillustraties. Vanaf ca. 9 jaar.

6.00 

president big en de drie wolfjes (1134)

Marc de bel

In deze dierenfabel wordt het verhaal van 'De Wolf en de drie Biggetjes' omgekeerd. Wanneer drie wolven een heerlijk plekje gevonden hebben om te leven, wordt het leven hen ondraaglijk gemaakt door de milieuverontreinigende varkens. De milieuverontreiniging wordt wel aangekaart, maar een oplossing voor het probleem wordt niet gezocht en niet gevonden. De tekeningen zijn erg sprekend (de wat sullige wolven, de enorme president Pig). Ze zijn meestal verdeeld over 2 bladzijden met blokken tekst ertussen. De tekst is eenvoudig; korte zinnen. Het boek begint met het gedicht 'Het dal der plichten' van Nescio. De betekenis hiervan zal kinderen ontgaan. Vanaf ca. 8 jaar.

8.00 

soezie boebie (180)

Marc de bel

Zelfstandig te lezen derde deel over Piepel en Soeza, broer en zus Boeboek, groene wat op muizen lijkende diertjes. Na een popconcert van de ratten op de vuilnisbelt wil Soeza (de echte naam van Soezie) ook naar de gevaarlijke stad om te zingen. Ze wordt meegelokt door een pillendealende, valse kater, die zich uitgeeft voor de vegetarische, altijd naar talent op zoek zijnde eigenaar van de Bombo-club. Na spannende avonturen komt Soeza weer thuis. Trendy verhaal met een wat karikaturaal beeld van de popwereld: drank, drugs en groupies. In populaire (jongeren)taal wordt er, zeker niet rolbevestigend, ingespeeld op maatschappelijke ontwikkelingen. Aangevuld met een twintigtal zwart-witte tekeningen. Roze band met een kolderieke tekening. Het lijkt allemaal een beetje "overdone", maar veel kinderen vanaf ca. 10 jaar zullen er wel plezier aan beleven. Met CD met Boeboekliedjes.(Biblion recensie, Ineke Kop Jansen.)

6.00 
 
Paginas: | 1 |