Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Luc Descamps

angeldust (1089)

Luc Descamps

n deze tienerroman wordt de enigszins verlegen 15-jarige Heather halsoverkop verliefd op Jimmy. De verliefdheid is wederzijds maar door een dodelijk ongeluk van Jimmy komt aan hun relatie een eind. Jimmy bevindt zich in een voorportaal van de hemel en weet de 'engel' te overtuigen dat hij nog afscheid moet nemen van Heather. Het meisje is in een diepe depressie geraakt, maar kan door de tijdelijke 'aanwezigheid' van Jimmy toch weer de draad oppakken. Voor zijn dood had Jimmy een songtekst geschreven voor Heather. Zij gaat die zingen met een band op een festival, waarna haar leven verder kan gaan. Het verhaal bestaat uit twee delen: 'Donker' en 'Licht' - verwijzingen naar het gevoelsleven van Heather. De schrijfstijl is beeldend en vlot. Brede marges en een ruime interlinie zorgen voor een ruime bladspiegel. De omslagillustratie sluit goed aan bij de inhoud van het boek. Dit met veel aandacht voor de emoties van zowel het meisje als de jongen geschreven verhaal, sluit aan bij de gevoelens van tieners. Hoewel een meisje de hoofdpersoon is, zullen ook jongens het verhaal kunnen waarderen. Vanaf ca. 13 jaar.

6.00 

frambozenhoofd en bosbessenjam (110)

Luc Descamps

De 11-jarige Evert wordt door zijn klasgenoten ontweken, omdat hij er zo onappetijtelijk uitziet met de vele puisten op zijn gezicht. Het nieuwe meisje in de klas, Anastasia, heeft een vreemde geur om haar heen, waardoor ook zij geen vrienden maakt. Ze is bovendien een buitenbeentje door haar bijzondere hoogdravende taalgebruik. Maar Evert en Anastasia vinden in elkaar de trouwste vrienden. Deel uit de serie 'Boekbende'*. Een grappig, vlot geschreven fantasieverhaal, waarin de problemen van de twee kinderen wel erg simpel worden opgelost. Het taalgebruik van Anastasia zorgt voor veel moeilijke woorden, zelfs Latijnse benamingen van dieren en planten. Dat is niet storend, omdat het bij de persoon Anastasia hoort. Korte getitelde hoofdstukken met veel dialoog (AVI-M7). Ruime bladspiegel en duidelijk lettertype. Geillustreerd met enkele leuke paginagrote pentekeningen met grijze inkleuringen, die goed bij het verhaal aansluiten. De schutbladen zijn geillustreerd als een soort stripverhaal; fleurig omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

9.00 

gewoon anders (1070)

Luc Descamps

Samuel is zestien en zwaar autistisch. Hij spreekt niet en vermijdt elke vorm van contact. Wanneer Rani zijn nieuwe buurmeisje wordt, verandert er echter iets. Rani kan prachtig zingen. Met de klank van haar stem bereikt ze iets waar anderen niet in slagen: ze komt binnen in Samuels stille wereld.

20.00 

heaven can wait reizigers (1193)

heaven can wait reizigers (1193)
Luc Descamps

Anjelka en Christopher (beide 17) lijken ondanks hun verschillende achtergrond voor elkaar voorbestemd. Maar kort nadat ze elkaar hebben gevonden, sterft Christopher aan een hersentumor. Hij wordt met een gewist geheugen wakker in 'het tweede kwadrant' en heeft de naam Valdert gekregen. Zijn emotionele band met Anjelka brengt hem toch weer met haar in contact, waarbij hij alle wetten overtreedt en hun beider levens in gevaar brengt. Eerste deel van een serie waarin verschillende werelden naast elkaar blijken te bestaan en liefde reikt tot over de grenzen van de dood. De Vlaamse auteur houdt ervan om nieuwe werelden te scheppen en die toch op een of andere manier te verbinden met onze wereld. Vervreemdend verhaal met hoog zwijmelgehalte dat wel stemt tot nadenken, bijvoorbeeld over de waarde van emoties, die in het 'tweede kwadrant' een groot taboe zijn. Het perspectief is wisselend, in het begin regelmatig onderbroken door raadselachtige gesprekken van de dan nog onbekende 'reizigers' uit het tweede kwadrant. Rustige bladspiegel met brede marges. Aan het eind van het verhaal bevinden Christopher/Valdert en Anjelka zich in groot gevaar en wordt nadrukkelijk vooruitgewezen naar het tweede deel, waarin zij zullen worden achtervolgd door 'jagers'. Vanaf ca. 15 jaar.

7.00 

kleuren (72)

Luc Descamps

(Huids)kleur vormt de rode draad in de twee verhaallijnen die parallel aan elkaar lopen in dit boek. Aan de ene kant verzwijgt de 14-jarige Steven dat hij verliefd is op het Marokkaanse meisje Amina vanwege de racistische ideeen van zijn vader. Aan de andere kant vecht in het computerspel van Steven de virtuele, blanke Kamak telkens weer voor zijn leven als gevangengehouden gladiator in een wereld van enkel mensen met een paarse huidskleur. Steven krijgt het aan de stok met Amina's broer. Als uitgerekend haar vader de zwaargewonde jongen tijdig redt, moet Stevens vader zijn ideeen bijstellen en is er een toekomst voor het verliefde stel. Beeldende schrijfstijl met oog voor detail en aandacht voor de gedachte- en gevoelswereld van de twee tieners en de volwassen Kamak. Zo moet laatstgenoemde telkens weer ongewild doden om te overleven, hetgeen een enorme innerlijke strijd oplevert. Een helder verhaal waarin Steven het virtuele plot steeds meer als realiteit ervaart. Vele identificatiemogelijkheden. Het nieuwe omslag bevat een gefotografeerd portret van een warmlachend meisje. Boeiend geheel met spannende ontwikkelingen. Vanaf ca. 12 jaar.

7.00 

niya (993)

Luc Descamps

Niya betekent in de Lakotataal ademen. En daar gaat het om in dit verhaal. Het indiaanse jongetje, Kleine Bever, wordt in zijn doen en laten gehinderd door gebrek aan lucht t.g.v. astma waardoor hij door zijn leeftijdgenoten wordt buitengesloten en zijn omgeving denkt dat hij nooit een goede krijger kan worden. Door een visioen krijgt de medicijnman wel vertrouwen in Kleine Bever en stuurt hem uit op een eenzame zoektocht naar zijn totem waardoor hij bij de krijgers zal horen. Ondanks zijn astma volbrengt hij de tocht dankzij zijn vindingrijkheid en doorzettingsvermogen en de hulp van een adelaar. Door een te zijn met de natuur leert hij zijn adem te beheersen. Echter beheersing van astma is niet alleen een kwestie van wilskracht en de geest zoals dit verhaal lijkt te suggereren; medicijnen zijn ook nodig. Waardevol is dat het verhaal geschreven is met begrip voor kinderen in ademnood. Door het spannende, vlot geschreven indianenverhaal wordt aandacht gevraagd voor de sociale gevolgen van astma. Korte hoofdstukken, een aantal zwartwitillustraties. Met kort voorwoord en verklarende woordenlijst. Voor 10 jaar en ouder.

5.00 
Paginas: | 1 |