Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Stan Nicholls

beschermheer van het licht (440)

Stan Nicholls

De wereld van Maras-Dantia is een primaire versie van onze wereld: een tijd waarin de mens net verschenen is, maar ingrijpt in een wereld die basicaal steunt op magie, waarin orcs, griffioenen, kobolden, trollen, elfen, draken etc. de originele bewoners zijn. De mensen zijn verdeeld in twee partijen: de enis (die een god aanbidden) en de menis (die meer goden aanvaarden) en zijn erin geslaagd om iedereen met iedereen in oorlog te brengen. De sadistische koningin en tovenares Jennesta deelt haar sympathie met diverse groepen en is op zoek naar magische artefacten die haar totale macht kunnen geven. Een groep orcs (een krijgersvolk) deserteert en gaat zelf op zoek naar de artefacten die hen de vrijheid kunnen geven en tevens het wereldbeeld kunnen veranderen. Begin van een trilogie die de lezer nog weinig informatie geeft en hem dus ook niet weet te boeien. Overdosis van extreem gewelddadige veldslagen en moordpartijen waarbij bloed, ingewanden (etc.) rondspatten, afgewisseld met macabere offerandes door Jennesta. Zowat alle fantasy-cliches komen aan bod. De auteur doet pogingen tot humor en inzicht in zijn personages, maar door hun aard roepen die geen echte sympathie op bij de lezer. De gedreven lezer zal mischien in volgende delen begrijpen wat er gaande is. Kleine druk.

6.00 

keizerin van het duister (755)

Stan Nicholls

Maras-Dantia was een magische wereld, maar de opkomst van de mensen heeft die magie grondig verstoord. De wrede tovenares Jennesta probeert een aantal instrumentaliteiten (artefacten) terug te vinden die haar de volledige macht kunnen verschaffen over heel de wereld en al de schepsels die daar huizen. De Veelvraten, een groepje gewelddadige Orcs geleid door Struyk, deserteren en gaan zelf op jacht naar de artefacten die hun misschien hun vrijheid kunnen geven. Struyk heeft visioenen van een vreedzame wereld voor zijn Orcs. Hun zoektocht brengt hen in gewelddadige en bloedige conflicten met meerwezens, kobolds, goblins en de premiejagers die Jennesta achter hen aangestuurd heeft. Erg gewelddadige fantasy waarin lustig gemoord wordt. Tweede deel van een trilogie, eerder een lijvige roman die lukraak in drieen geknipt werd. Een lange introductie herneemt gelukkig de essentie van deel 1. Deel 2 eindigt weer erg abrupt en sluit af met een fragment uit deel 3. Vlot geschreven, leest gemakkelijk, maar speelt met cliches. Vrij kleine druk.

7.00 

koning van de schaduw (325)

Stan Nicholls

Onze wereld in een ver verleden toe hij nog Maras-Dantia heette: bewoond door honderden soorten magische wezens en recent ook door nieuwkomers, de mensen. De meeste van wezens zijn met elkaar in conflict. Twee partijen jagen op vijf instrumentaliteiten, magische artefacten in de vorm van sterren: de boosaardige tovenares Jennestra die wereldheerschappij wil verwerven en Struyk met zijn Orcs (de Veelvraten) die visionaire dromen heeft van een vreedzame wereld voor zijn volk. Struyk bezit al drie van de sterren (via de welke de meeste magische wezens op deze wereld kwamen) en met hulp van bizarre hints van de voorspeller Serapheim, een mens die de Orcs helpt, probeert Struyk de ontbrekende sterren te bemachtigen. Serapheim blijkt een onverwachte maar belangrijke rol te spelen in de finale. Actievol slotstuk van deze trilogie (begonnen met 'Beschermheer van het licht' en 'Keizerin van het duister'*) die je moet lezen als een doorlopend verhaal. De inleiding verschaft inzicht in wat voorafging. Alle elementen van de fantasyroman zijn er: een overdosis vreemde wezens die (hoewel vaak clichematig) de lezer zullen bekoren, zoals draken, telepathische heksen, homuncili, goblins en natuurlijk de eenvoudige maar gewelddadige Orcs zelf; vriendschap, trouw, verraad, geweld. Kleine druk.

5.00 
 
Paginas: | 1 |