Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Laurie Cabot

de natuurlijke heks (153)

de natuurlijke heks (153)
Laurie Cabot

De (Amerikaanse) schrijfster werd naar eigen zeggen op haar zestiende ingewijd als heks en schreef eerder 'De heks in elke vrouw', 'Liefdes toverkunsten' en 'De kracht van de heks'. Ditmaal een eenvoudige handleiding om de teloorgegane kennis van onze voorouders te hervinden en opnieuw de schoonheid en grote betekenis van de oeroude rustige evenwichtige beweging van onze planeet te gaan beseffen. Net zoals de rituelen van de heks zich ontwikkelen van een plechtige tot een vreugdevolle gelegenheid, wil de auteur in dit boek benadrukken hoe belangrijk het is serieus engagement met het natuurlijke milieu samen te laten gaan met hoopvolle verwachtingen, pret en geestverrukking. Onderwerpen: oude Keltische tradities in de wicca, bezweringen, rituelen, diverse seizoensfeesten, recepten voor passende gerechten. Hekserij wordt hierbij uiteraard opgevat als iets goedaardigs voor mens en natuur, alsof het geen kwaad kan beide een handje te helpen in de door de heks gewenste richting. Bevat een literatuurlijst.

14.00 

het groot heksenboek (658)

Laurie Cabot

Bundeling van twee eerder apart verschenen* boeken over hekserij. Het eerste is een verhandeling aan de hand van oude Keltische mythen over de autonome en intuitieve vrouw die haar krachten kan en wil gebruiken, van oudsher de heks. Elk hoofdstuk begint met een inleidende tekst, die geillustreerd wordt door een Keltische mythe. Dan volgen de ideeen van de schrijfsters over de wijze waarop 'de heks in ons' in deze tijd omgaat met daadkracht, seksuele macht, creativiteit, genezende vermogens, moederschap en de overgang naar wijze vrouw. Jammer is dat de tekst wat chaotisch van de hak op de tak springt en de lezer zich dus meer in het associatieve gedachtegoed van de auteur moet plaatsen dan nodig is. Het tweede boek beschrijft het ontstaan van de moderne hekserij. Volgens de schrijfster komt hekserij voort uit de oude natuurreligies. Deze opvatting is onjuist, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Westerse hekserij valt onder de categorie nieuwe religieuze bewegingen en heeft haar wortels in de jaren '40. Volgens de schrijfster is hekserij ook een wetenschap, dus wordt er veel New Age-fysica van mensen als Capra aangehaald. Erg Amerikaans en wellicht minder interessant voor Nederlandse lezers. De paginering van beide boeken loopt door; er zijn twee aparte inhoudsopgaven.

16.00 

het nieuw groot heksenboek (779)

Laurie Cabot

De bekendste vorm van de hedendaagse vrouwenspiritualiteit is hekserij, een hoofdzakelijk Anglo-Amerikaans fenomeen dat ook in Nederland een bescheiden plaats heeft veroverd op de levensbeschouwelijke markt. Dit is een bundeling van twee eerder apart verschenen boeken*; beide inhoudsopgaven zijn overgenomen maar de paginering loopt wel door. In de (doorgaans goedaardige) hekserij staan vooral rituelen centraal die uiting geven aan positieve emoties als liefde en de magische kracht die daaraan wordt toegeschreven. Verder aandacht voor rituelen die verband houden met de seizoenswisselingen en een hekserij-astrologie. De auteur is een oude rot in het vak. Van haar verscheen eerder het meer theoretisch gerichte 'De kracht van de heks'**. Merkwaardig dat dezelfde vertaler hier niet naar heeft verwezen in de bibliografie die uitsluitend Engelstalige titels bevat. Dit soort titels zijn net kookboeken: ze zijn nooit heel slecht of heel goed want ieder vindt er wel iets van haar gading. Verschil is de receptuur, immers wie het Lughnasadhritueel ter bescherming van de aarde wil uitvoeren zal moeten beschikken over bijvoet, een snufje bijenstuifmeel en een dram (geen typefout) vlierolie. Te vergelijken met 'Wicca handboek'*** van S. Cunningham.

16.00 
 
Paginas: | 1 |